Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer een cliënt weer aan het werk gaat?

Als professional weet je uiteraard alles van wonen en zorg. Het is dan ook niet vreemd dat je niet precies weet waar je allemaal rekening mee moet houden als een van jouw cliënten weer aan het werk gaat.

 

Zorg voor financiële rust

De eerste stap, het informeren van de uitkerende instantie, is meestal wel bekend. Daarna wordt het vaak complexer. Toch is het belangrijk hier wel íets vanaf te weten. Je wilt immers geen onnodige onrust creëren juist op het moment dat jouw cliënt een goede stap maakt in zijn leven.

 

Tackel problemen vroegtijdig

Alles wat met financiën te maken heeft moet worden bekeken en waar nodig aangepast of stopgezet worden zodat de cliënt niet ongemerkt een schuld opbouwt die hij of zij later maar weer moet zien terug te betalen. Op het moment dat een cliënt terugkomt van een sollicitatiegesprek en aangeeft wanneer hij gaat starten met werken, moet je een lijstje klaar hebben liggen met zaken die geregeld en afgevinkt moeten worden. Want, hoe eerder je deze zaken regelt, hoe meer financiële rust dit geeft. Alle problemen die je vooraf kunt zien aankomen, kun je vroegtijdig tackelen.

 

Zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Welke gegevens moet je doorgeven aan de Belastingdienst als de cliënt een deel van zijn inkomsten nog via de uitkerende instantie ontvangt?
  • Welk bedrag aan loonheffingen moet worden doorgeven?
  • De bewindvoerder op de hoogte stellen van de nieuwe situatie.
  • Ontvangt de cliënt op dit moment toeslagen die moeten worden stopgezet?

 

Stel een nieuw financieel plaatje op

Als iemand weer aan het werk is, gaan zijn financiën er anders uitzien. Tweederde van de mensen die na een uitkeringsperiode weer salaris ontvangen, gaat al snel op grotere voet leven. Zonder precies te weten hoeveel ze te besteden hebben. Dan kan het zomaar gebeuren dat het bedrag op het eerste salarisstrookje lager uitvalt dan de cliënt had verwacht. Het is bekend dat financiële onrust de grootste stressfactor is voor mensen. Schulden of problemen met uitkerende instanties kunnen er zelfs voor zorgen dat iemand opnieuw uitvalt en weer thuis komt te zitten. Die problemen voorkomen én een nieuw, realistisch financieel plaatje opstellen is belangrijk voor de gemoedsrust van de cliënt.

 

Heb je vragen?

Ben jij als professional betrokken bij een cliënt die weer aan het werk gaat en zit je met vragen? Bel ons dan gerust. We denken graag vrijblijvend met je mee en geven je graag advies.