Door ze te begeleiden op de weg er naartoe!

Onze jobcoaches komen ze regelmatig tegen: cliënten die verwachten zonder er veel voor te doen, direct hun droombaan te vinden. Wij bespreken dan met de cliënt dat bijna niemand zijn droombaan in één keer bereikt. Maar dat het zeker mogelijk is die droombaan te vinden en dat we hier samen de schouders onder gaan zetten. Te beginnen met de weg er naartoe te verdelen in een aantal stappen.

 

Visualiseer de weg naar je droombaan

 

Meestal beginnen we met de vraag: ‘Hoe ziet jouw droombaan eruit?’ En vervolgens: ‘Hoe kun je de juiste kennis vergaren om die droombaan te bemachtigen?’ Daar weten cliënten niet altijd een helder antwoord op. Dus leggen we het uit: ‘Stel, jouw droombaan is rijden als chauffeur op een vrachtwagen. Maar je hebt nog weinig werkervaring en beschikt niet over een groot rijbewijs. Dan zou het een goede stap kunnen zijn om eerst een jaar te gaan werken als medewerker in een magazijn. Als je daar wat werkervaring en logistieke kennis hebt opgedaan, kun je misschien je rijbewijs halen en een baan als koerier zoeken om wat geografische kennis op te doen. De volgende stap zou kunnen zijn dat je je groot rijbewijs gaat halen en een baan als vrachtwagenchauffeur gaat zoeken.’

 

Geduld en doorzettingsvermogen zijn key

 

Zo zou het ook kunnen werken voor een cliënte die begint als schoonmaker in de Thuiszorg. Als na verloop van tijd blijkt dat ze meer in haar mars heeft, dan zou ze een opleiding tot Helpende of Verzorgende kunnen volgen en zo, stap voor stap, haar droombaan bereiken. Geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen om uiteindelijk te komen waar je wilt zijn. Ook dit leggen we onze cliënten uit en we staan hen bij in alle stappen die ze maken op weg naar hun droombaan.

 

Denken in mogelijkheden

 

Gelukkig heeft de huidige arbeidsmarkt veel behoefte aan personeel. Er is een overvloed aan banen en een tekort aan mensen om alle vacatures op te vullen. Tegelijkertijd signaleren we dat er veel vacatures, eventueel met aanpassingen, kunnen worden ingevuld door mensen die wij begeleiden. Een stuk coaching kan dan nodig zijn om de verwachtingen en overtuigingen van werkgevers bij te sturen. Wij zien dat werkgevers nog vaak denken vanuit de beperkende factor: ‘Kan ik deze man of vrouw wel zelfstandig op de werkvloer laten werken’ of: ‘Ben ik niet teveel tijd kwijt met het inwerken van deze medewerker?’ Om deze vooroordelen weg te nemen, denken onze jobcoaches altijd in mogelijkheden. Niet in onmogelijkheden. Hoe kunnen we een baan zodanig aanpassen dat één van onze cliënten die schijnbaar onvervulbare vacature kan vervullen voor een werkgever? Misschien door de functie op te splitsen waardoor het werk overzichtelijker wordt voor de cliënt? Misschien door een stuk coaching-on-the-job? Kortom; als het werk niet helemaal past bij de capaciteiten van de cliënt, dan maken we het passend.

 

Weten wat onze jobcoaches voor uw cliënten kunnen betekenen?

 

Bel ons gerust. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0